...pro tři oslavence.
U nás se narozeniny slaví v zimě. Já, můj muž, můj bratr, můj taťka, můj děda, moje sestřenice, manželova sestra, maminka i děda my všichni máme narozeniny v únoru a v březnu. A všichni máme rádi sladké. A protože já miluju pečení dortů, tak je jasné, že i ty narozeninové peču já.Tentokrát to byla jen taková rychlovka. Oslava měla totiž probíhat v Praze, u manželových rodičů, ale těm jaksi vypověděl službu kotel a pán ze servisu musel náhradní díly ke kotli objednávat a ještě to spletl, takže v těchto třeskutých mrazech se u manželových rodičů téměř 14 dní netopilo. V dnešní době opravdu neskutečné.
A tak se celý víkend slavilo u nás. Manžel udělal svoji výbornou pomazánku, která se okamžitě snědla. Manželova maminka s tatínkem dovezli řízky a bramborový salát... protože dcery to prostě zbožňují. A já se vrhla na dort. V pátek večer korpusy a v sobotu ráno zdobení. Tentokrát se nekonal ani marcipán, ani zdobení máslovým krémem. Vsadila jsem na jednoduchost a ověřený recept.
Myslela jsem si, kdoví jak není dort velký, a jak mi ještě zůstane kousek na dnešek, na moje narozeniny. Jenže všem tak chutnal, že si někteří museli odepřít kus i v neděli. Příště tedy udělám korpusů 2x tolik a patra vždy ještě navrstvím.
Kdybyste chtěli také vyzkoušet, tak podle tohoto receptu, se vám jistě povede. Za to vám ručím.
NAROZENINOVÝ DORT
Spodní tmavý korpus
Ingredience:
- 180g hladká mouka
- 4 lžíce kakao
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlá soda
- špetka soli
- 200 g cukr krystal
- 50g rozehřátého vychladlého másla
- 1 vejce
- 200 g zakysaná smetana
- 75 ml horká voda
- máslo na vymazání, hrubá mouka na vysypání formy
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dno dortové formy (26cm) vložíme pečící papír, boky si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Všechny sypké suroviny pořádně promícháme, přidáme zakysanou smetanu, vejce, máslo a horkou vodu a vše znovu důkladně promícháme.
- Těsto přendáme do formy a dáme péct na 45minut,dle trouby. Kontrolujeme špejlí.
- 3 velká vejce
- 90g cukr krupice/krystal
- 100g hladká mouka
- 25g rozpuštěné vychladlé máslo
- máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
- Troubu rozehřejeme na 170°C. Na dno dortové formy (20cm) vložíme pečící papír, boky si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Vejce s cukrem šleháme několik minut, dokud nám nevznikne hustá světle žlutá pěna.
- Do mísy k vyšlehaným vejcím přisypeme mouku, kterou lehce vmícháme gumovou stěrkou.
- Nakonec lehce vmícháme máslo a těsto nalijeme do formy.
- Pečeme asi 20 minut, do lehce růžové barvy korpusu. A kontrolujeme špejlí.
Ingredicence:
- 5 lžic cukr moučka (dle chuti více/méně)
- 500 g mascarpone
- 1000 ml smetany na šlehání
- asi 200 g jahod (mohou být i rozmražené a okapané)
- asi 150 g borůvek (mohou být i rozmražené a okapané)
- ovoce na ozdobení
- jahodová marmeláda
- 100g tmavé čokolády, 50 gramů másla, trochu smetany na šlehání
- Mascarpone smícháme s cukrem.
- Dotuha vyšleháme šlehačku a promícháme s mascarpone.
- První část krému lehce promísíme s pokrájenými jahody, druhou část promícháme s borůvkami a malou část necháme bez ovoce.
- Oba korpusy si rozřízneme na půl.
- Spodní tmavý korpus potřeme krémem s borůvkami a přiklopíme druhou polovinu.
- Na tmavý korpus natřeme krém bez ovoce.
- Světlý vrchní korpus potřeme jahodovou marmeládou a poté krémem s jahodami. Přiklopíme druhou polovinu korpusu. Korpus umístíme na spodní korpus.
- Rozehřejeme si na vodní lázni čokoládu s máslem a trochou smetany a poléváme jí vrchní korpus a necháme čokoládu volně stékat na boky a spodní korpus.
- Poté dle fantazie ozdobíme ovocem.
- Necháme alespoň hodinu ztuhnout v lednici.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za Vaše komentáře.