pátek 22. prosince 2017

Vánoční maraton...


...pomalu končí.



A teď už začínám dobíhat a jsem téměř v cíli.

Pojďte se se mnou ohlédnout na náš poslední letošní adventní týden plný pečení,tvoření a vánočního besídkování.


O víkendu chumelilo, dokonce i u nás v nížině. Až v neděli jsme s mužem konstatovali, že jsme měli vyrazit s dětmi za babičkou a dědou na hory a užít si první zimní lyžovačku. Taková krásná zimní atmosféra se sněhem a minimum lidí na sjezdovkách se už nemusí opakovat. No nic, ale zase máme doma uklizeno.








Sníh a led baví snad všechny děti, včetně těch našich.







Do zdobení stromečku jsme se letos pustily s předstihem. A ujaly se ho holčičky, jen s naší malou pomocí. Stromeček vybral manžel v IKEA, tak jako každý rok je to taková "hurá" akce, když jede domů z práce. Tentokrát vybral vysoký a štíhlejší a perfektně k nám zapadl.



Ozdobičky máme také z IKEA a k tomu jsem přidala ušitá srdíčka a hvězdičky, kterých jsem se letos našila skutečně hodně.


Stromeček byl takovou poslední vánoční vlaštovkou. Ostatní vánoční dekorace, včetně polštářků, svíček a osvětlení, máme už měsíc.




Cukroví jsme pekli na několikrát. Prostě jsme ho vždycky snědli a také rozdali. Třeba linecké jsem dělala včera s dcerkami počtvrté. Poprvé jsem tento rok zkoušela i medové kornoutky (v mém podání kornoutko-trubičky). Recept najdete třeba na stránkách Helenčino pečení. Stáčení kornoutků chce trochu praxi, párkrát jsem si popálila prsty. Ale výsledek stojí za to. plnila jsem krémem z mascarpone. Jednoduše jsem smíchala mascarpone, moučkový cukr a kakao na pečení.





Tradiční vánočku peču teprve třetí rok, vždy jsem to ráda přenechala babičkám. Ale zjistila jsem, že na jejím "pletení" není nic složitého a nejlepší těsto jsem už také vychytala. Dcerky mi tento rok hodně pomohly, pletly se mnou.


A kromě vánočky u nás nesmí chybět ani štóla. Zkoušela jsem již už množství receptů na těsto, ale nejvíce se mi osvědčila tvarohové těsto, které vydrží dlouho vláčné. Ikdyž u nás víc jak 3-4 dny stejně nevydrží. Proto jsem najednou upekla hned čtyři.


Máte rádi čokoládu, tak si udělejte domácí. Nemá chybu a je návyková. Já použila kakaové máslo, kakaové boby, kakao a javorový sirup. A raději tentokrát všechny rozdala. Jinak bych na ně do lednice stále chodila.













Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše komentáře.